İçeriğe geç
maliplatform.net

Dernek ve vakıf

Son güncelleme:

Derneğe ve vakfa yapılan bağışlar vergiden düşülür mü?

Her derneğe veya vakfa yapılan bağış vergiden düşülmez. İndirim yalnız kamu yararına çalışan derneklere ve Cumhurbaşkanınca vergi muafiyeti tanınan vakıflara, makbuz karşılığında yapılan bağışlar için geçerlidir ve yıllık sınırı vardır (GVK md. 89/4, KVK md. 10/1-c).

5 bölüm · sık sorulan sorular · kaynaklar

Hangi derneğe veya vakfa?

İndirim iki tür kuruluşa yapılan bağışlarla sınırlıdır:

  • kamu yararına çalışan dernekler,
  • Cumhurbaşkanınca vergi muafiyeti tanınan vakıflar.

Bu statüde olmayan bir derneğe veya vakfa yapılan bağış, gelir veya kurumlar vergisi matrahından indirilemez. Bağış yapmadan önce kuruluşun statüsünü sorun. Bağış makbuz karşılığında yapılmalıdır.

Gelir vergisinde sınır: beyan edilen gelirin %5’i

GVK md. 89/4'e göre bu kuruluşlara yapılan bağış ve yardımların yıllık toplamı, beyan edilecek gelirin %5'ini aşmamak üzere indirilir. Kalkınmada öncelikli yörelerde sınır %10'dur. İndirim yıllık gelir vergisi beyannamesinde yapılır; beyan edilen gelir yoksa (örneğin yalnız stopajlı ücret geliri varsa) bu indirimden yararlanılamaz.

Örnek: beyan edilen gelir 1.000.000,00 TL
Kamu yararına çalışan derneğe makbuzlu bağış80.000,00 TL
İndirim sınırı (%5)50.000,00 TL
Beyannamede indirilecek tutar50.000,00 TL
İndirilemeyen kısım30.000,00 TL

Kurumlar vergisinde sınır: kurum kazancının %5’i

KVK md. 10/1-c'ye göre genel ve özel bütçeli kamu idarelerine, il özel idarelerine, belediyelere ve köylere, Cumhurbaşkanınca vergi muafiyeti tanınan vakıflara, kamu yararına çalışan derneklere ve bilimsel araştırma-geliştirme faaliyetinde bulunan kuruluşlara makbuz karşılığı yapılan bağış ve yardımların toplamı, o yıla ait kurum kazancının %5'ine kadar indirilir. Kurumlar vergisinde kalkınmada öncelikli yöre için ayrı bir oran yoktur.

Tamamı indirilebilen bağışlar

Okul, sağlık tesisi, öğrenci yurdu, çocuk yuvası, huzurevi gibi tesislerin inşası için kamu idarelerine, belediyelere ve köylere yapılan bağışlar ile bu tesislerin faaliyetini sürdürmesi için yapılan bağışlar, şartları sağlanırsa %5 sınırı olmadan tamamı indirilebilir (GVK md. 89/5, KVK md. 10/1-ç). Bu imkân dernek ve vakıflara yapılan bağışları değil, sayılan kamu kuruluşlarına yapılanları kapsar.

Bağışı alan dernek veya vakıf açısından

Bağış derneğe alındı belgesiyle kaydedilir (5253 sayılı Kanun md. 11); vakıflar bağış makbuzlarını Vakıflar Genel Müdürlüğünden temin eder ve bağış makbuzu kayıt defteri tutar (Vakıflar Yönetmeliği md. 51-52). Yurt dışından bağış alınmasında dernek önceden bildirim yapar (5253 md. 21), vakıf bir ay içinde bölge müdürlüğüne bildirir (Vakıflar Yönetmeliği md. 35).

İndirimi hesaba katınSerbest meslek kazancı ve kira geliri hesaplayıcılarında GVK 89. madde indirimleri için ayrı alan vardır.Hesaplayıcıyı aç
Önemli: Bu sayfa genel bilgilendirmedir; mali, hukuki ve vergisel danışmanlık yerine geçmez. Tutarlar ve oranlar mevzuat değişikliğiyle güncellenir; 2026 değerleri kullanılmıştır.

Sık sorulan sorular

Her derneğe yapılan bağış vergiden düşülür mü?

Hayır. Yalnız kamu yararına çalışan derneklere ve Cumhurbaşkanınca vergi muafiyeti tanınan vakıflara makbuz karşılığı yapılan bağışlar indirilir (GVK md. 89/4, KVK md. 10/1-c).

Bağış indirimi sınırı nedir?

Gelir vergisinde beyan edilen gelirin %5’i, kalkınmada öncelikli yörelerde %10’u; kurumlar vergisinde kurum kazancının %5’i.

Ücretli çalışan bağış indirimi alabilir mi?

Bağış indirimi yıllık beyanname üzerinden yapılır. Geliri yalnız işverence vergisi kesilen ücretten oluşan ve beyanname vermeyen kişi bu indirimi kullanamaz.

İlgili sayfalar

Kaynaklar